08.11.2016

Інформація про зменшення фінансового навантаження на банки-еквайри

Шановні учасники Асоціації СУПР, партнери!

Радий повідомити, що досягнуто домовленість про покращення ситуації на платіжному ринку країни та зменшення фінансового навантаження на банки-еквайри.

Так, у жовтні п.р. відбулася робоча нарада Асоціації СУПР, на якій були присутні представники міжнародних платіжних систем та профільного департаменту Національного банку України. Одночасно учасники Асоціації СУПР працювали в режимі консультацій та робочих зустрічей з ключовими банками-емітентами. Спільними зусиллями ми визначили напрямки подальшої роботи для розвитку безготівкової, у т.ч. безконтактної, інфраструктури платіжного ринку.

Представництво Mastercard активно залучилось у цей процес з метою удосконалення та розробки зручних платіжних рішень і провело майже революційні за своїм змістом дії щодо оптимізації емісії карткових продуктів, умовами випуску яких є надання клієнтам додаткових стимулів для безготівкових розрахунків у вигляді банківських програм винагородження. Фінансування таких програм, як відомо, здійснюється за рахунок частини інтерчейнджу банків-емітентів. Так, були переглянуті найбільш значимі портфелі українських банків та оптимізовано їх наповнення, залишивши на таких продуктах картки, які не лише відповідають умовам випуску (у тому числі, мають безконтактний функціонал), а також мають значний потенціал для подальшої активізації безготівкових розрахунків. Черговий етап проведення такого перегляду завершився на початку листопада п.р., що в підсумку, вже дозволило оптимізувати роботу банків-еквайрів у даному напрямку.

Вдячний всім за активну позицію, обмін досвідом, принципове розуміння всіх аспектів даної дискусії. Наразі всі учасники банківського сектору є ідеологами побудови безготівкового ринку з розвинутою інфраструктурою розрахунків та економічно обґрунтованою взаємодією еквайрів, емітентів, платіжних систем, вендорів.

У даному випадку ми спрацювали як команда, з врахуванням інтересів не окремих учасників ринку, а ринку в цілому. Впевнений, від такої взаємодії виграватимуть всі учасники платіжного ринку.

Сподіваюся на подальшу плідну співпрацю,

Голова Асоціації СУПР                                                                                                                              А.О.ТЮТЮН

100 USD 2763.5063
100 EUR 3262.5955